Kreativitás + Utazás Szeretete = Magával Ragadó Tartalom

FOTÓZÁS

VIDEÓZÁS

DESIGN

SZÖVEGÍRÁS

Földi paradicsom – a seychelle-szigeteki álomvilág nyomában

Türkizkék tenger, buja vegetáció, ezer dallamot éneklő madarak seregének hangja, fahéj, vanília és trópusi növények mézédes illata a lágy szélben. Nevetve viccelődő gyümölcsárusok, mosolygó közösségek, a kreol konyha remekművei és gyönyörű fehér homokos strandok. Ez a Seychelle-szigetek, maga a földi paradicsom.

A Seychelle-szigetek az Indiai Óceán nyugati részén találhatóak 1,600 km-re Kenya keleti partjaitól és 1,100 km-re Madagaszkár szigetétől. A világ egyik legkisebb országaként két nagy szigetcsoport alkotja a szigeteket. A Mahé szigetcsoport, ami több, mint 40 központi, hegyvidéki gránit szigetből áll és a második csoport, ami több, mint 70 külső, lapos, korallos szigetet fog össze. A Mahé csoport szigetei sziklásak, jellemzően keskeny tengerparti sávval és központi dombsorral rendelkeznek. A buja trópusi növényzettel rendelkező szigetek általános jellemzője az ezüstfehér strandokra és tiszta lagúnákra néző magas kertek. Itt, egészen pontosan Mahé szigetén található a Seychelle-szigetek legmagasabb pontja is, a Morne Seychellois (905 méter). A korallos szigetek, amelyek mindössze néhány lábbal emelkednek a tengerszint fölé, laposak, és magas korallzátonyokkal rendelkeznek. Ezek a szigetek nagyrészt víztelenek, és csak nagyon kevesen lakottak közülük. A szigetek éghajlata trópusi óceáni, az év során kis hőmérsékletingadozással. A napi hőmérséklet délutánonként 30 °C közé emelkedik, éjszaka pedig 20 °C alá esik.

A Seychelle-szigeteken található körülbelül 200 növényfaj közül mintegy 80 egyedülálló a szigetekre nézve, mint például bizonyos fenyőfák, pálmafák, és a híres, a coco de mer. A coco de mer – amely mindössze két szigeten található – olyan gyümölcsöt terem, amely az egyik legnagyobb és legnehezebb ismert gyümölcs, amelyet számos ázsiai kultúra kiemelten értékel afrodiziákum, gyógyászati, misztikus és egyéb tulajdonságai miatt. A vadon élő állatok és a tengeri élőlények rendkívül változatos skáláját foglalják magukban, beleértve több mint 900 azonosított halfajtát; ezen kívül tengeri teknősök és óriásteknősök is élnek a szigeteken.

Feltételezhető, hogy a kelet-afrikai és arab kereskedők ismerték korábban is a Seychelle-szigeteket, de az első partraszállás 1502-ben Vasco da Gama, a híres portugál felfedező nevéhez fűződik. A korábban lakatlan szigeteken tartózkodó eredeti francia gyarmatosítókhoz fekete rabszolgáikkal együtt a 19. században Franciaországból deportáltak csatlakoztak. Később kisebb számban érkeztek ázsiaiak Kínából, Indiából és a Maláj-félszigetről. A Seychelle-i Köztársaság 1976-ban nyerte el függetlenségét az Egyesült Királyságtól. A hivatalos nyelv a kreol, az angol és a francia. Vallást tekintve a lakosság több, mint háromnegyede római katolikus. Vannak azonban anglikánok, más felekezetű keresztények, hinduk és muszlimok is.

A kultúrában különösen fontos helyet foglal el a zene és a tánc, amely érdekes atmoszférát teremt, és autentikus formában tükrözi vissza a hely szellemét. Az egyik híres tánc a sega, amelyet színes ruhákba öltözve táncolnak.

A híres helyi kreol konyha indiai, afrikai, angol, francia, spanyol és kínai befolyás alatt alakult ki. A legalapvetőbb élelmiszer a hal, amit a tengeri halászat biztosít rákokkal, kagylókkal és a tenger gyümölcseivel egyetemben. Fontos összetevők a citromfű, gyömbér, koriander és a tamarindusz, illetve jelentős fűszernövény még a curry.

A Seychelle szigetek gazdasága a mezőgazdaság mellett főleg a turizmusra támaszkodik. A legtöbb turista Európából, azon belül Franciaországból jön, de egyre gyakrabban hallani magyar beszédet is a szigeteken.

Fővárosa Victoria a fő szigeten, Mahén található. A város látnivalói közé tartozik a londoni Little Ben mintájára készült óratorony, a bíróság épülete, a botanikus kert, a Nemzeti Történeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum és a Victoria Piac.

Látványosságok között érdemes még megemlíteni a Vallée de Mai (Május-völgy) természetvédelmi területet és nemzeti parkot. Ez az UNESCO világörökségi helyszín a Seychelle-szigetek második legnagyobb szigetén Praslinon található. Pálmaerdő borítja, és rendkívül sok endemikus növény-és állatfajnak ad otthont a biodiverzitás jegyében.

Szintúgy Praslin sziget északi partján található Anse Lazio, a Seychelle-szigetek egyik legszebb strandja. A gránitsziklák által szegélyezett gyönyörű fehér homokos parton takamaka fák és kókuszpálmák árnyékában pihenhetnek meg az utazók.

A Mahé nyugati partjától 30 kilométerre fekvő tengeri parkban a hegyvidéki Silhouette-sziget is gazdag biológiai sokféleségéről híres. A gránit szigetek közül a harmadik legnagyobbikaként, a sziget egyenetlen domborzattal rendelkezik, amely segített megőrizni természeti szépségét. A park több mint 2000 fajt véd, köztük madarakat, gekkókat, kaméleonokat és teknősöket.

A szigetcsoport negyedik legnagyobb szigete, La Digue a természet szerelmeseinek menedéke. Szintén nagyszerű hely a látogatásra mindazok számára, akik a hagyományos szigeti miliőbe kívánnak betekintést nyerni, és kerékpárral felfedezni ez a kis szigetet. Lenyűgöző fehér homokos strandok és gránitsziklák szegélyezik a partot, és a strandok kedvelői itt találják meg Földünk egyik legfestőibb homokos és tengeri szakaszát: az Anse Source D’Argent partszakaszt, amely népszerű esküvői helyszín is egyben.

A búvárkodás és a sziklamászás szintén népszerű program a szigeten, és túrázni is lehet a Grand Anse Túravonalon, amely francia gyarmati házak mellett a dzsungelen és mocsaras területeken át vezet a gyönyörű Grand Anse strandig.

Annyi biztos, ha valaki egyszer eljut ebbe a gyönyörű országba, megpihenve a természet lágy ölén, vagy éppen ellenkezőleg aktívan felfedezve a szigeteket és elmélyülve egy érdekes kultúra szokásaiban az garantáltan egy életre szóló élménnyel lesz gazdagabb!